Pakowanie prozniowe zywnosci co to jest

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i otwarciu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki postępowanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i podtrzymuje je przed np. zmarzliną.

Ze względu na drugi rodzaj produktów spożywczych, wykorzystywane są różne pakowaczki. I właśnie artykuły o wielkiej wadze i pewnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze obowiązującym zamknięciem próżniowym, artykuły o drobnych kształtach i słabe (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jedną ogromną korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy energia i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - łatwe w niewielkich rozmiarach a jako dania wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do podawania ze powodu na energia procesu (danie do komory woreczka z produktem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Rzuca się je zwyczajnie w wielkich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią to urządzenia o niskich rozmiarach, w pakowaczce przenosi się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe dopasowuje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki wykonane są z szerokiej klasy stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są nietypowe rozmiary, a zatem z zmian przychodzi na wybór woreczków, w które jest pakowana żywność.